Prve mikropivovarne so se po svetu začele razvijati v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, v Sloveniji pa so svojo popularnost dobile šele v zadnjih letih. V Vipavski dolini, ki je poznana predvsem po sončni legi in rodovitnosti tal, primerni za pridelavo vino, smo tako leta 2013 v Ajdovščini dobili prvo lokalno pivo Pally pivovarne Pelicon.

Od takrat je minilo že nekaj let in še veliko eksperimentov, kateri so oblikovali in še naprej oblikujejo ponudbo pivovarne. Danes je v Sloveniji najbolj poznan njihov 3rd Pill, ki je leta 2014 prejel kar dve srebrni medaliji. Prepoznavno belo etiketo, ki predstavlja zvrst Ale nosita še Out of China in Yes Boss.

Temne črne etikete pa so nekoliko bolj ekskluzivne, tu naj omenimo Quantum, ki se lahko pohvali z naslovom drugega njboljšega piva Ljubljanskega pivskega festivala leta 2015, ter Black Auroro, iz slovenskega istoimenskega hmelja.

Prav posebno mesto in svetovno prepoznavnost si zasluži Coffee Stout, ki je leta 2017 prepričal tudi ocenjevalce češkega tekmovanja World Beer Idol in si tako prislužil srebrno odličje.

Svojstveno doživetja pa sta poletni Summer Ale in zimski Winter Warmer, katera polnita trgovinske police, le nekaj mesecev letno in se vsako leto nekoliko razlikujeta vendar vedno sledita istim smernicam.

Spajanje hrane z vinom je za nas v Faladurju na dnevnem redu in ker imamo radi nove izzive, smo pred letom dni v sodelovanju s pivovarno Pelicon poskusili združiti lokalno kulinariko s hmeljnim zvarkom in tako smo dobili China Dog. Ideja izhaja iz priljubljenega hot doga, katerega naredimo po domačem receptu in z lokalnimi sestavinami, postrežemo pa z ravno prav ohlajeno Out of China (hoppy red ale).

Uspešen poskus ponavadi privede do ponovitve, tako je China Dog naša torkova stalnica. Rodilo pa se je še nekaj večjega, bolj veličastnega in sicer degustacije piva ob spremljavi lokalnih dobrot. Če si torej adventurist. ki uživa v novih doživetjih, nas pokliči in rezerviraj svojo degustacijo še danes 🙂